Екологізація та сталий розвиток як один із векторів функціонування туризму та готельного господарства

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32589/2412-9321.30.2025.331790

Ключові слова:

Сталий розвиток туризму та готельного господарства, туристична дестинація, екологічні практики, екологічний менеджмент, екологічна сертифікація

Анотація

Метою статті є дослідження екологічного впливу туризму та готельного господарства на туристичні дестинації, місцеві громади та оточуюче природне середовище. Зменшення негативного впливу від розвитку туристичної сфери та сфери гостинності можливе лише за умов сталого розвитку, який передбачає раціональне використання природних ресурсів, що поєднується з підтримкою соціокультурної автентичності туристичних дестинацій та місцевих спільнот, забезпечуючи сталий розвиток економічних процесів і враховуючи інтереси всіх зацікавлених сторін. Методи та методологія проведення дослідження. Методологія дослідження грунтується на застосуванні методів наукового пізнання таких як аналіз, синтез, системний метод, метод порівняння та аналогії. Наукова новизна. В даній статті розкритті особливості впливу всіх взаємодіючих сторін туристичної сфери та сфери гостинності: туристів, організаторів відпочинку, готелів, персоналу туристичних та готельних підприємств, круїзних компаній тощо на оточуюче середовище, а також проаналізовані підходи щодо мінімізації цих впливів. Результати дослідження. Попри активне впровадження концепції сталого розвитку, її реалізація стикається з низкою значних перешкод. Зокрема, серед основних проблем можна виокремити інерційність мислення, недостатній рівень обізнаності, а також орієнтацію керівництва держав, громадян та бізнесу на короткострокові цілі, що нерідко суперечить задекларованим політичним намірам. У багатьох країнах стратегічні підходи до розвитку недостатньо спрямовані на збереження природного капіталу. Державна політика у сфері сталого розвитку часто характеризується непослідовністю, що значною мірою знижує її ефективність. Крім того, впровадження екологічно чистих технологій потребує значних фінансових ресурсів, оскільки вони залишаються дороговартісними для широкого застосування. Використання екологічних практик та технологій, що досліджені в даній статті може бути підґрунтя для забезпечення сталого розвитку туризму та готельної сфери туристичних дестинацій.

Посилання

Dodilova, K. & Poluda, V. (2023) Stan ta perspektyvy vprovadzhennia ekolohichnykh hotelei ta initsiatyv u hotelne hospodarstvo Ukrainy ta svitu. In V. Tsypko (Ed.), International tourism as a socio-cultural and economic phenomenon (p. 122–160). The University of Technology in Katowice Press.

http://www.wydawnictwo.wst.pl/uploads/files/9f5644386a7a70ae96a83c8515def694.pdf

Ofitsiinyi sait UNWTO https://www.unwto.org/

Anjali Xess, Harshita Bhargave & Praveen Kumar (2021) A study on influence of eco-friendly technologies in hospitality industry. Journal of Physics: Conference Series 1950 (2021) 012024 IOP Publishing

DOI:10.1088/1742-6596/1950/1/012024

Batstic, M. & Gojcic, S. (2012). Measurement scale for eco-component of hotel service quality. International Journal of Hospitality Management, 32(3),1012-1020

Boiral, O. & Paille, P. (2012). Organizational citizenship behavior for the environment: measurement and validation. Journal of Business Ethics, 109(4), 431-445.

Duglio S, Ivanov SH, Magliano F. & Ivanova MG (2017) Motivation, costs and benefits of the adoption of the European ecolabel in the tourism sector: an exploratory study of Italian accommodation establishments. Izv J Varna Univ Econ, 61(1), 83–95.

Environmental management for hotels

https://sustainablehospitalityalliance.org/resource/environmental-management-for-hotels/

Ernst & Young, (2008). Hospitality going green. Global Hospitality Insights. A publicationfor the hospitality industry.

https://rss.hsyndicate.com/file/152003657.pdf

GREAT Green Deal Accomplishes GSTC Recognized Certification Status.

https://www.gstcouncil.org/ggd-recognition-certification/

Green Globe Certification

https://greenglobe.com/green-globe-certification/

Hotels and lodging properties (GS-33)

https://www.greenseal.org/green-seal-standards/gs-33

Kostić, M. et al. (2019). Eco-hotels as an example of environmental responsibility and innovation in savings in the hotel industry. Hotel and Tourism Management, 7(2), 47–56

Levy SE & Park S (2011) An analysis of CSR activities in the lodging industry. J Hosp Tour Manag 18(1), 147–154.

DOI:10.1375/jhtm.18.1.147

Maria A. Quintбs, Ana I. Martinez‑Senra & Adela Garcia‑Pintos (2023). Is the hotel industry really committed to the environment? Answering using the business models framework. Service Business 17, 395–428.

https://doi.org/10.1007/s11628-023-00522-2

Mohd Sadiq , Mohd Adil & Justin Paul (2022) Eco-friendly hotel stay and environmental attitude: A value-attitude-behaviour perspective. International Journal of Hospitality Management, 100.

https://doi.org/10.1016/j.ijhm.2021.103094

O’Connor, P. & Assaker, G (2021) COVID-19’s effects on future pro-environmental traveler behavior: an empirical examination using norm activation, economic sacrifices, and risk perception theories. J Sustain Tour 30(1), 89–107.

https://doi.org/10.1080/09669582.2021.1879821

Our Programme. Green Key – Available

https://www.greenkey.global/our-programme

Segarra-Oña M, Peiró-Signes Á. & Verma R, Miret-Pastor L (2012) Does environmental certification help the economic performance of hotels? Evidence from the Spanish hotel industry. Cornell Hosp Q53(3), 242–256.

https://ecommons.cornell.edu/server/api/core/bitstreams/e9eac27e-93db-4076-a8de-fa9792eff837/content

Sumedha, N.(2014) Hotel Industry and Environmental Issues // Environmental Issues and Social Exclusion.

https://www.academia.edu/23948851/_Hotel_Industry_and_Environmental_Issues_

Sustainable Hospitality: Eco-Friendly Industry Trends and Tips for Hotels (2023, february) By trivago business blog 15.

https://sustainablehospitalityalliance.org/?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjws-S-BhD2ARIsALssG0boiJNBoamUGDoYHyQWNdu0Dunxh1sI7OePsf8e3AmGxTKwmykBavQaAjBpEALw_wcB

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-06-11