Північно-корейська економіка: минуле, сьогодення і майбутнє

Автор(и)

Ключові слова:

державна планова економіка, міжнародні санкції, північнокорейська економічна модель, ринкова економіка, система «соціалістичної відповідальності за управління підприємствами», опора на власні сили

Анотація

Після вступу на престол, молодий керівник Північної Кореї відразу зробив ставки на розвиток економіки та поліпшення рівня життя народу.
У статті розглядаються особливості та еволюція економічної політики Кім Чен Ина з аналізом перспективи економічних реформ в рамках поточної внутрішньої ситуації. Кім Чен Ин почав впроваджувати систему «соціалістичної відповідальності за управлінням сільгоспкооперативами та підприємствами», що передбачає підвищення самостійності виробництв і розширення можливості матеріальне стимулювання. Також у статті наводиться висновок про те, що Північна Корея зробила деякі кроки на шляху до ринкової економіки, але тільки частково, тобто із застосування гібридного методу ведення господарства, який при існуючих санкціях не приносить поки що бажаних результатів.
І, ймовірніше, Північна Корея і Кім Чен Ин, далі шукатимуть шляхи розвитку економіки.

Посилання

Богдан И. Южнокорейская экономическая система в современном мире. Корейский полуостров: мифы, ожидания и реальность. Москва: ПДГ РАН, 2016. С. 59.

Там само. С.60.

Захарова Л.В. Экономическая политика Ким Чен Ына. Корейский полуостров: история и современность. Москва: ПДГ РАН, 2019. С. 175-176.

Там само. С. 177.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-03-21

Номер

Розділ

Економіка