Парадигмальні особливості і проблеми духовного відродження українства в контексті творчої спадщини В’ячеслава Липинського

Автор(и)

  • М. Головатий Парадигмальні особливості і проблеми духовного відродження українства в контексті творчої спадщини В’ячеслава Липинського, Ukraine

Ключові слова:

духовність, духовне відродження, українство, державність, національна держава

Анотація

Духовне відродження українства в сучасних умовах державотворення постає як доленосна проблема існування великого соціуму, що має багату історію, складний генезис та сучасні проблеми функціонування. Розглядаються ці процеси в контексті наукової спадщини В’ячеслава Липинського та у парадигмальних особливостях сучасних європейських і світових процесів.

Посилання

Липинський В. Листи до братів-хліборобів. Про ідею і організацію українського монархізму / В. Липинський / За ред. Я. Пеленського. – К.: Ін-т східноєвропейських досліджень НАНУ, 1995. – С. ХХVII.

Сорокин П. Человек. Цивилизация. Общество / Питирим Сорокин. – М.: Прогресс, 1992. – 591 с.

Етнократологічний словник: Енцикл.-довід. слов. / За ред. О.В. Антонюка, М.Ф. Головатого та Г.В. Щокіна. – К.: МАУП, 2007. – С. 7.

Халипов В. Власть: кратологический словарь / В. Халипов. – М.: Республика, 1997. – С. 408.

Етнократологічний словник. – С. 398.

Культурологічний словник / За ред. В.І. Рожка, О.В. Антонюка. – К.: НМАУ, 2011. – С. 339.

Конквест Р. Жнива скорботи / Р. Конквест. – К.: Знання, 1993. – 412 с.

Гринів О.І. Національно-духовне відродження: історія і сучасні проблеми / О.І. Гринів. – Львів: Місіонер, 1995. – С. 57.

Головатий М.Ф. Політична нація як об’єднуючий феномен української державності в процесі консолідації українського суспільства // Актуальні проблеми розвитку суспільства: історична спадщина, реалії та виклики ХХІ століття: П’ятнадцяті читання пам’яті В. Липинського: Матеріали доповідей учасників Х Міжнародної науково-практичної конференції (19 квітня 2012 р.) / Відп. ред. О.П. Самійленко. – Луцьк, 2012. – С. 20.

Гринів О.І. Вказ. праця. – С. 158.

Там само. – С. 171.

Старосольський В. Теорія нації / В. Старосольський. – Відень, 1992. – С. 85.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-03-09

Номер

Розділ

Сучасні процеси державотворення в Україні в контексті консервативної спадщини