НАПРЯМИ РЕФОРМУВАННЯ МУЗЕЙНОЇ СФЕРИ В ЄВРОПІ: ДОСВІД ДЛЯ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • О. Комова Київський національний лінгвістичний університет, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.32589/2412-9321.26.2021.269853

Ключові слова:

музей, колекція, музеєзнавство, реформи, аналітичні центри, культурні права, культурна розмаїтість

Анотація

У статті досліджуються проблеми музейної сфери в Україні, аналізується зміст музейних реформ, що відбулися в країнах – членах ЄС за останні 20 років, та пропонує основні напрями реформування музейної галузі на основі кращих практик західноєвропейського музеєзнавства. Розглядаютьсяформи іметоди діяльностімузейного закладу в рамках акціїщодо успішного діалогу із громадськістю, результативного використання інформаційних технологій. Комунікаційні
можливості музеїв пов’язані з їхньою здатністю передавати інформацію за допомогою реальних предметів безпосередньо чи опосередковано. Основою комунікативної роботи музею є його фонди, адже й експозиція, й організовані на її основі освітньо-комунікативні проекти неможливі без науково атрибутованих та ретельно збережених колекцій. Відповідно найрезультативнішим каналом музейної комунікаціїзалишається експозиція закладу. Поряд із традиційними формами та інструментами музейної комунікації, зокрема таких, як експозиційно-виставкова, просвітницько-освітня, видавнича, проведення наукових конференцій, представлення музеїв у ЗМІ, особливого
значення набувають і новітні, пов’язані із розвитком сучасних інформаційних технологій. До них належать Інтернет сайти музеїв, віртуальні музеї, віртуальні екскурсії та тури, QR-коди, 3D-технології, профілі музеїв у соціальних мережах. Саме активний розвиток останніх сприятиме ширшій комунікації закладу з широкою аудиторією відвідувачів, розширенню міжмузейних контактів, інтеграції вітчизняних музеїв у світове музейне співтовариство. Методологічною
основою роботи є комплексний і системний підходи із залученням методів аналізу, синтезу, порівняльно-історичного, описового та методики «усної історії». Доведено, що сьогодні музеї виступають у ролі посередників при вирішенні складних соціальних проблем і конфліктів; проекти як ефективна форма реалізації соціальної активності музеїв сприяють адаптації музеїв і музейної галузі в цілому до сучасних умов соціально-економічного й культурного життя; підтримці та просуванню кращих зразків креативних музейних практик в Україні.

Посилання

Самойленко Л.Г. Місія університетського музею і його місце в структурі вищого навчального закладу та у музейній мережі міста (сторінки історії і сучасній стан). Університетські музеї: європейський досвід та українська практика: зб. пр. міжнар. наук.-практ. конф. (6-7 жовт. 2011 р., м. Київ). Ніжин : Вид-во НДУ імені Миколи Гоголя, 2012. С. 342

Там само. С. 343

Там само. С. 344.

Хижняк З., Маньківський В. Історія Києво-Могилянської академії. Київ: КМ Академія, 2003. С. 121.

Про музеї та музейну справу. Закон України від 29 черв. 1995 р. № 249 / 95-ВР. Культурна спадщина України. Правові засади збереження, відтворення та охорони культурно-історичного середовища : зб. офіц. док. 2002. С. 49-50.

Фалінський М.В. Музей при навчальному закладі як складова навчання і виховання студентської молоді. Український музей при навчальному закладі: історія і сучасність. Матеріали обласної науково-методичної конференції. 2008. Кіровоград: Видавництво КОІППО імені Василя Сухомлинського. С. 143-144.

Там само. С. 132.

Астахова В. И. Символика и традиции в жизни НУА. Символика и традиции в деятельности вузовских музеев: очерки о деятельности музеев истории высших учебных заведений г. Харькова. Харьков, 2008. С. 6.

Там само. С. 7.

Самойленко Л. Освіта в музеї та музейна освіта в історії Київського університету. Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Історія. 2016. Вип. 4. С. 57.

Там само. С. 59.

Іващенко В. Особливості кооперації університетських музеїв в Україні. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія «Історія». 2021. Вип. 59. С.17.

Стельмах І. Ф. Громадські музеї в історичній ретроспективі. Праці Центру пам’яткознавства НАН України і УТОПІК. 2020. Вип. 16. С. 107.

Прищепа О.П. Основи музеєзнавства : навч.-метод. посібн. Рівне : РГГУ, 2006. С. 87-88.

Фалінський М.В. Музей при навчальному закладі як складова навчання і виховання студентської молоді. Український музей при навчальному закладі: історія і сучасність. Матеріали обласної науково-методичної конференції. Кіровоград: Видавництво КОІППО імені Василя Сухомлинського, 2008. С. 146.

Там само. С. 159.

Рутинський М. Музеєзнавство. Київ: Знання, 2008. С. 67.

Вайдахер Ф. Загальна музеологія. Львів: Літопис, 2005. С.78.

Там само. С.79

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-01-09

Номер

Розділ

ІСТОРІЯ