Загострення кризи на Корейському півострові та можливі шляхи її подолання

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32589/2412-9321.29.2024.301777

Ключові слова:

міжкорейські відносини, політичний реалізм, ракетно-ядерна проблема Північної Кореї, денуклеаризація, ключова проблема Корейського Півострова, загострення ситуації

Анотація

Метою статті є дослідження причин і ключових напрямів загострення кризи на Корейському півострові, а також визначення можливих шляхів стабілізації ситуації. Методологія грунтується на використанні наступних методів дослідження: метод порівняльного аналізу, системного методу, що зумовлює розгляд безпекової політики Республіки Корея та КНДР. Застосовується також порівняльний метод, що дозволяє визначити еволюцію поглядів на ракетно-ядерну
проблему Північної Кореї. Також в дослідженні використано метод критичного аналізу наукових та офіційних джерел. Наукова новизна. На основі аналізу наявних джерел і наукових статей здійснено комплексний аналіз ситуації на Корейському півострові у світлі загострення протистоянь США ̶ Китай і агресії росії проти України. Запропоновано змінену стратегію взаємовідносин Республіки Корея та КНДР, як шлях до подолання системної кризи. Результати дослідження.
Проаналізовано ситуацію на Корейському півострові, і визначено, що в найближчому майбутньому ситуація на Корейському півострові стане ще напруженішою, і зміцнюватимуться як союз РФКитай-КНДР, так і союз США-Республіка Корея-Японія. Тобто, гонка озброєнь і нова “холодна війна” триватиме досі небувалими масштабами. Визначено, що проблема загострюється тим, що КНДР постійно нарощує та удосконалює ракетно-ядерну зброю. Автор чітко висловлює, що у світлі подій в Україні, мова про повну денуклеаризацію по-американськи – це марне зусилля, тому Республіці Корея та США необхідно змінити стратегію і будувати відносини з КНДР з позиції політичного реалізму для того, щоб уникнути нового конфлікту та забезпечити мир на Корейському півострові. Наголошується, що внаслідок кризи на Корейському півострові рівень напруженості в регіоні зріс до максимального за останні кілька десятиліть. Визначено, що загострення кризи на Корейському півострові підвищило потребу ефективних стабілізуючих дій міжнародної спільноти на Близькому Сході (іранська ядерна програма).

Посилання

Бутирська, Н. (2023). Україна та Республіка Корея: далекі географічно – близькі за духом. Київ: Рада зовнішньої політики “Українська призма”.

Галака, С. П. (2011). OOH та нерозповсюдження ядерної зброї. Актуальні проблеми міжнародних відносин, 96(1), 11–17.

Гришкін, В. О., Хегай Є. О.(2018). Особливості інноваційного розвитку Південної Кореї. Молодий вчений, 10(2), 757–760.

Кан Ден Сік (2023). Ракетно-ядерна проблема Північної Кореї як ключовий фактор дестабілізації Північно-Східної Азії. Вісник КНЛУ. Серія “Історія, економіка, філологія”, 28, 66–72.

Кістерський Л. Л., Орехова Т. В. (2022). Україна-Південна Корея: потенціал економічної кооперації. Економіка і організація управління, 2(46), 32–44.

Коломійцева, В. І. (2017). Причини та передумови економічного зростання Південної Кореї. Економіка і суспільство, 12, 52–56.

Погорєлова, І. С. (2022). Північнокорейська ядерна проблема та можливі сценарії її розвитку. “Acta de Historia & Politica: Saeculum XXI”. Чорноморський національний університет імені Петра Могили, 4, 54–63

Cha, V. (2009). What do they really want?: Obama’s North Korea conundrum. The Washington Quarterly, 32(4), 119–138.

이상민 (2023). 남북 강대강 국면과 한반도 위기관리 방안. 평화+통일

Peace+Unification monthly, 197, 12-18.

국정원 (2023). 러시아 북한의 위성 설계 도와 데이터 분석 제공한 정황. 조선일보.

근영근 (2023). 한국이 핵 무장을 기우는 이유: 지정학과 상존 전략. 동아시아 재단 정책 논쟁, 제196호.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-04-26

Номер

Розділ

Статті